zem.nl

Huisartsenzorg in Nederland

De huisarts is het eerste aanspreekpunt

De huisarts is in Nederland het eerste aanspreekpunt voor patiënten met vragen of problemen over gezondheid en ziekte. Twijfelt u of een bezoek aan de huisarts nodig is? Via de website moetiknaardedokter.nl kunt u in verschillende talen (waaronder in het Pools en in het Roemeens) een eerste advies krijgen of een bezoek naar de huisarts verstandig is.

Afspraak maken met de huisarts

Een afspraak met een huisarts maakt u telefonisch. De doktersassistent(e) staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. De doktersassistent(e) zal u eerst een aantal vragen stellen en is opgeleid om een inschatting maken over de aard en de urgentie van uw klachten. Een afspraak bij de huisarts duurt gemiddeld 10 minuten. In uitzonderlijke gevallen brengt de huisarts een bezoek aan huis.

Diagnose en behandeling

Zodra de diagnose is gesteld, beslist uw huisarts over de behandelingsmethode. De huisarts kan besluiten het probleem zelf te behandelen (met bijvoorbeeld medicijnen op recept die verkrijgbaar zijn bij de apotheek) of u doorverwijzen naar een specialist in een ziekenhuis. In Nederland maakt u altijd eerst een afspraak met uw huisarts en deze verwijst u zo nodig door naar (een medisch specialist in) het ziekenhuis.

Inschrijven bij een huisarts

We adviseren u om u direct na uw verhuizing in te schrijven bij een huisarts bij u in de buurt (maximaal 15 minuten met de auto). Dan weet u waar u terecht kunt als u zorg nodig heeft én kan de huisarts snel ter plaatse zijn in een spoedeisende situatie. Het kan zijn dat het inschrijven niet lukt, omdat de huisarts bijvoorbeeld geen ruimte heeft voor nieuwe patiënten. Probeert u dan een andere huisarts bij u in de buurt. U bent niet verplicht om u in te schrijven bij een huisarts. U kunt ook eenmalig een consult aanvragen als er sprake is van incidentele en acute zorg. De huisarts beoordeelt of er sprake is van acute zorg en brengt dan een passantentarief in rekening.

Lukt inschrijven niet?

Is het u zelf niet gelukt om u in te schrijven en heeft u hulp nodig bij het vinden van een huisarts? Neem dan contact op met ZEM Zorgbemiddeling via zorgadvies@zorgenzekerheid.nl. Wij ontvangen en beantwoorden uw e-mail graag in het Nederlands of Engels.

Vermeld in uw e-mail:

  • uw naam
  • geboortedatum
  • relatienummer bij ZEM
  • woonadres in Nederland
  • aantal gezinsleden dat verzekerd is bij ZEM
  • de namen van de vijf huisartspraktijken die u zelf al heeft benaderd

Huisarts of huisartsenpost

Wanneer gaat u naar de huisarts?

U heeft medische hulp nodig en er is geen sprake van levensgevaar.

Als het nodig is verwijst de huisarts u door naar andere zorgverleners of het ziekenhuis

Maak een afspraak
Bel met de huisarts voor een afspraak.

U vindt een huisarts bij u in de buurt. Of zoek een huisarts via de zorgzoeker.

Wanneer gaat u naar de huisartsenpost?

U heeft medische hulp nodig en uw huisartsenpraktijk is dicht.

U bent niet in levensgevaar, maar uw klachten kunnen niet wachten tot de volgende werkdag.

Maak een afspraak
Als u belt met een huisarts buiten werktijden, dan schakelt de telefoon automatisch door naar de huisartsenpost of hoort u welk telefoonnummer u kunt bellen. De assistent van de huisartsenpost beoordeelt telefonisch of u langs moet komen of dat u beter een afspraak kunt maken met uw huisarts binnen zijn werktijden. Hij of zij is speciaal opgeleid om een eerste inschatting van de situatie te maken.

Medicatie

In Nederland zijn huisartsen terughoudend in het voorschrijven van medicatie. Het merendeel van de medicijnen is niet vrij verkrijgbaar in de apotheek. Niet vrij verkrijgbaar betekent dat u een recept van de huisarts nodig heeft. Het kan zijn dat de huisarts u geen medicatie voorschrijft maar u het advies geeft om later terug te komen als de symptomen niet verbeteren. Bij aandoeningen als een zere keel of een gewone verkoudheid past vaak een afwachtende benadering. Soms krijgt u het advies om lichte medicatie te slikken zoals paracetamol om de pijn te verzachten. Deze lichte medicatie is zonder recept verkrijgbaar in de supermarkt, drogist en apotheek. Lees meer over medicatie op Workinnl.nl.

Verder lezen